Translate

петък, 17 април 2020 г.

Какво е това атеист и какъв е той?

Предлагам на вниманието на читателите този мой превод с уточнението, че не с всичко, написано вътре в материала „Какво е това атеист и какъв е той“, изразявам съгласие, но някои неща са добре аргументирани и са повод за размисъл. Ето го:

Все по-често се сблъскаме с това, че думата „атеизъм“ не изразява цялата дълбочина на светогледа на нормалния порядъчен атеист. Има твърде много хора, за които „атеизмът  е просто нежелание да се признае същността на бога и всички последствия от тази същност“. Това на свой ред кара самите атеисти да застъпват мнението, че е в реда на нещата да не се признае не само измисленият бог, но и всички правила и норми, измислени от него. Така самите атеисти свеждат приети от обществото правила и закони (дори светските!)  към нормите, произтичащи от религиозното обществено съзнание. И оттук възникват такива безумни мисли, като „атеистът не трябва да бъде хуманист и ако иска – може да обича всички, а ако не иска – може да стреля по вярващи от балкона“… Разбира се, не е длъжен да обича всички, но да си позволи крайности – това не е нормално за атеиста, а за психопата.

Но ние (порядъчните атеисти) заявяваме, че атеизмът – това е мироглед, основан на рационални и обективни аргументи на науката, вместо на субективни и ирационални доводи на митове и религии. Тоест в нашия случай рационализмът и здравомислещият подход към какъвто и да е въпрос, е строго задължителен и се случва сам по себе си (защото друго за нас е невъзможно).

Разбира се, въз основа на това не всеки може да бъде определен като атеист. Тъй като в този случай атеистът не пие алкохол и бира (защото разбира техните вреди и отровни ефекти), не пуши (защото, отново, умът е достатъчен, за да осъзнае вредата от това действие върху себе си и другите!), не води разгулен живот (също защото умът е достатъчен, за да живее грамотно), не изтребва, не вреди, не спазва глупави традиции, не пропагандира екстремизъм и насилие…. С други думи казано, просто идеален образ на порядъчен човек. И ако наистина се опираме на подход към всичко, изхождащ на базата на рационалния мироглед, то такива и трябва да бъдат атеистите  (ще бъдат такива на практика, ако са разумни).

Виждаме обаче, че „стандартните“ атеисти са онези, които просто са „плюли“ върху религията и всички нейни последователи, нейните основи и норми, които просто не уважават църковници, вярващи, за които всичко (всички) в тази религия са „откачили“ и по-натам – празно… Нататък – помещения за пушене, пиене, шеги, разпущеност, понякога дори липса на толерантност и уважение към други хора. С други думи, такива атеисти не разчитат на здравия разум по всички въпроси на своето „битие“, на холистичен мироглед, а само по въпроса за отношението им към бога. Атеизмът не дава за тях пълна картина на света и цялостен светоглед.

Повечето атеисти допускат грешки именно в моралните стандарти на поведението си. И това е въпреки факта, че науката (социология, психология, педагогика и др. хуманитарни предмети), опитът на поколенията и светското законодателство в крайна сметка напълно дават такива норми, без да прибягват до концепцията за бог.

Но много атеисти искат да живеят безделно, да псуват безнаказано, да драскат по уличките, да пият бира и водка, да пушат, да ловуват, а понякога да „стрелят с гадости по хората от балкона“.

И за сравнение, обикновеният атеист като човек, за разлика от ТЕЗИ, води разумен начин на живот, поддържа чистота, грижи се за околната среда и т.н. – не можете да го назовете, за неговото обозначаване са необходими и други имена (хуманист, рационалист, перфекционист)…

Как да не се объркате? Всъщност според чисто езиковата логика „атеистът“ не е непременно хуманист, рационалист, пацифист, перфекционист или някакъв друг. Атеистът дори не е непременно акуратен, грамотен и умен.

Има ли смисъл на фона на цялото това многообразие от атеисти да отделяме всеки от общата маса и да образуваме клетки от атеисти-рационалисти, атеисти-хуманисти, атеисти-анархисти или атеисти-сатанисти? От една страна, днес това е единственият начин да не се объркаме в разнообразието от атеистични „школи“, а от друга: това е просто начин да смаже огромното общество от атеисти, като се раздроби в малки групи, които, които освен всичко останало, също и ще се хапят помежду си, вместо да защитават като личности правата си върху светския мироглед (законодателство, образование).

Във връзка с всичко по-горе предлагам да публикувам ново издание или версия на статия за това какво е атеизъм, която би изяснила на преминаващите вярващи и самите атеисти, че атеизмът не може да бъде непочтен и неморален, че един атеист, ако той се е нарекъл така, трябва да следва разумни стандарти за поведение и да спазва разумен подход към всяко действие и дума. И не бива да се превръща в нахален човек, който е „откачил“ и към бог, и към всички хора, и към целият свят, и дори към разума трябва да се подхожда със здравомислие.

Атеизмът не просто провъзгласява, че няма бог. Той именно дава картината на света, в която този бог никога не го е имало и няма и да го има. Атеизмът не е просто отричане на всичко теистично, а е пълноценен алтернативен рационален (разумен) мироглед. И защо, ако атеистът е разумен по отношение на въпроса за признаването или не признаването на Бог, той трябва да бъде неразумен по въпроси като престъпленията по телевизията или тютюнопушенето и бирата и, след като изключва от своите норми на поведение (като необоснована) вярата в бог, не изключва също и бирата, пушенето и безнравствеността (които са също толкова глупави).

Докато съществува такава система от неща, аз мисля, че все пак има нужда да се разделим на групи от атеисти-рационалисти, атеисти-комунисти, атеисти-нихилисти, атеисти-анархисти и т.н. В противен случай всеки ще бъде, под идеята и марката на единния атеизъм, съответно ще прави каквото си иска. И всички ще бъдат бъркани с всички. И няма да има вътрешноатеистично съгласие. Понеже явно е невъзможно да се адаптират всички към общ стандарт, то всеки трябва да посочи собственото си име. И всъщност, защо не? Това би било разумно.

С уважение, eL-ateist

Източник: http://www.ateism.ru/

Автор: eL-ateist

Преводач от руски на български: админ на https://atheism-bg.blogspot.com/


1 коментар:

  1. Аз пък съм в атеистичните редици, защото от толкова близо им се нагледах на набожниците лицемерието им, че не искам повече да се излагам на тази инквизиция стоейки там, умирайки постоянно, като е само въпрос на време да умра и физически без нищо да съм направил съществено. А относно за алкохола и цигарите, напълно съм съгласен с автора на материала. Не е до някакви принципи толкова, колкото е до чиста биология и медицина, опиати които вредят на човешкият организъм, не може да се имат за съвсем естествени неща от живота. Може някой да ме опонира, че бирата е безобидно питие, няма безобидни питиета, защото по абсолютно същата логика трябва и хероина да бъде съвсем лесно достъпен и обявен и той за съвсем безобиден супер опиат, каращ човек да промени реалностите си в мозъкът си. Тогава за какъв атеизъм? За какви принципи може да се говори? Като мозъкът ти е размътен, и не си ти, когато си под въздействието им. Употребявал съм ги и двете, без хероина разбира се. Но и двете съм ги спрял, защото просто видях че ми вредят здравословно, предупреден от тялото си че има нещо нередно с него, и не приемали промени относно неговият баланс, ще си платя за непукизмът с живота си. Инак за клетъчният принцип, съвсем сериозен негов привърженик съм. Не може да обединяваш орел, рак и щука както се казва в едно, и да очакваш от това универсално нещо да има универсален успех. Разбира се, че всеки ще дърпа за себе си, и каквото зло направи, всички останали ще му носят клеймото, и те са като него същите, а ти върви и обяснявай след това че не си като даденият индивид злоупотребил с атеизма. Аз дори мога да кажа, че съм дори и малко по краен в тези си възгледи, като например? Защо трябва да ме знаят че съм Атеист? Привърженик съм на тайните общества, където са малко, но пък са изключително продуктивни и влиятелни за сметка на това. Според мен, атеизма за да успее в това да устои на непрекъснатите удари от страна на разните им там религии. Трябва да се само окопае атеизма, и да скрие от погледите на човечеството, и от тази си удобна позиция да си налага възгледите. Защото атеизма станели официална доктрина, той със сигурност ще стане мишена на прицел, по която сульо и пульо ще стреля по него. А така хем не бива да се вижда, но това атеистично общество трябва всичко да вижда, всичко да чува, и всичко да знае за всекиго, но за него абсолютно нищо да не се знае. Това е от мен като мнение и коментар…

    ОтговорИзтриване