Translate

неделя, 18 юли 2021 г.

Университета на Маями има факултет по атеизъм

Считано от 2016 г. Университета на Маями, щат Флорида, си има факултет по атеизъм. Спонсориран е от 83-годишния милионер Луи Апиджиани. Дарението, което милионерът-атеист е направил на университета в името на атеизма, се равнява на огромната сума от 2 милиона щатски долара. Парите са предоставени с изричната цел атеистите да спрат да бъдат дискриминирани.

Апиджиани споделя: „Атеизмът има право на съществуване – така както и всяко друго учение. За мен е важно атеизмът да бъде признат на законодателно ниво“ . И е прав. Наистина е дискриминация от страна не само на САЩ, но и на редица други държави, сред които за съжаление и България, в които се преподава религия в университетите, но не се преподава атеизъм. Това поставя атеистите в неравностойно положение.

Тъжна вест е, че в родното медийно пространство тази новина е разглеждана през лоното на религията като дело на дяволопоклонничеството и опит на същото да пробие в училищата. Почти очаквах да изскочи от монитора някое копито от дявол или поне да се покаже неговата опашка. 

Срамота е, че в 21 век все още има хора, които вярват, че е възможно да съществува дивен мутант с рога и копита, че и тризъбец, който вари грешници в казан под земята при миньорите. И че появата на атеизма за изучаване наравно с религиите в университетите, е именно негово дело.

Също така е крайно време в 21 век, в България, където държавата по Конституция трябва да следи за равноправие и разбирателство между религии и атеизъм, да се въведат часове по атеизъм в училищата така, както ги има въведени по религия. И да се отвори факултет по атеизъм в българските университети така, както ги има за религия. 

Автор: Админ на https://atheism-bg.blogspot.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар