Translate

събота, 31 август 2019 г.

Иво и Петьо- как изживяха живота си

Намерих следната мини-история в картинки за двете момчета Иво и Петьо в един руски сайт за атеизъм, който е посочен по-долу, но който сайт вече не съществува. И реших да я адаптирам за българската аудитория, тъй като считам, че има верни неща в нарисуваното.

Наистина е напълно възможно два живота да протекат по именно представения по-долу начин. Правилно е да се помисли как точно искаме да изживеят живота си нашите деца. Като кой искаме да бъдат- като Иво, който е възпитаван като атеист или като Петьо, който е възпитаван като православен християнин? И кое би ги направило щастливи и пълноценни хора…

Считам, че подобни комикси са достатъчно разбираеми и за деца, и за възрастни. Разликата с България е, че руснаците, които са възприели атеизъм, натискат да има преподаване на атеизъм в училищата. Правят редица предложения в тази насока. Няма да е зле у и нас да се стартират подобни процеси. Това е работа на интелигенцията в България.

Крайно време е и тук да започнат да се представят на вниманието на обществото комикси, карикатури и други, които да популяризират атеизма и да водят до утвърждаването му в българското училище. За щастие, у нас училищата са само светски. И това ни спасява до голяма степен от разказаната по- долу в комикса история на Петьо. Той на практика се оказва с ограбен от религията живот. Ето защо е необходимо да не се подценява разпространяването на атеизма и на науката като такива.

Превод от руски: https://atheism-bg.blogspot.com/

Източник: http://www.deto.ru/ (сайтът вече не съществува, домейнът е зает от други лица)

Уважаеми деца, а също и техните родители! Предлагаме Ви поучителна история за две момчета. Едното от тях се е учило в светско държавно училище, а другото – в православно. Нека да видим какво се е получило от това! Комиксът е препоръчан на Министерството на образованието от сайта http://www.deto.ru/ за обсъждане с децата по време на уроци в образователните учреждения.






Няма коментари:

Публикуване на коментар