Translate

петък, 1 март 2019 г.

От къде атеистите знаят, че няма бог?

Надали има атеист, който да не се е сблъсквал с въпроса: "От къде атеистите знаят, че няма бог?". Така де, човек не може всичко да знае. А ето това има или няма бог изглежда толкова СЛОЖНО, че... Че със сигурност няма как да се знае. Дали? Всъщност една от причините много хора да се самоопределят като атеисти е, че нито е сложно, нито е невъзможно да стигне категорично не само до отговора на въпроса има или не бог, но и защо на някои им е удобно "да има".

Но се иска човек да седне и да чете, при това не сляпо. А с осмисляне. Да се запознае с устройството на Вселената. С историята (която е категорична, че дори на шега например такова лице Исус не е живяло). С биологията. Да познава себе си. Да познава света. Тогава всичко ще се нареди по правилния начин. А отговорът "няма бог", ще е хем кратък, хем категоричен. На мястото на незнанието ще дойде осъзнаването на истината.

Много религиозни хора като че ли се плашат, че ако "го няма бог, то кой се грижи за мен?". Очакването е някой "висш" да заеме тази длъжност по наглеждането. Тъжно е като констатация. Не може и не е редно възрастни хора с религиозни убеждения да се оставяте на случайни събития да ви диктуват как да живеете, залъгвайки се, че "бог ви пази".

А ако божето си вземе отпуска от охранително-бащинските си задължения, се сещам веднага какво следва като утешителна мисъл: "така било писано". Като някакво неминуемо оправдание защо липсващият бог всъщност липсва. Това оправдание на липсата е толкова не на място, че веднага определям като един от многото плюсове на атеизма развиването на самостоятелност. Също и притежаването на умението да се живее осъзнато и не се разчита на случайности, до колкото е възможно. Много по-ползотворно е, когато химикалката е в собствената ръка, а не в "ръката на случайността".

И все пак, от къде аз, като атеист човек, знам с такава дълбока убеденост, че бог липсва. Защото липсва. Въпрос на обща култура. Но понеже ми е убедено, че някои религиозни хора сега ще кажат, че няма начин точно аз (или кой да е човек на тази планета) да знам такива неща, то ето отговора в съкратен вид. Като се обадя по gsm на бог и не вдига. Не идва на уговорени срещи. Особено ако срещите са с голямо количество народ. Думата му все хора я говорят. На всичкото отгоре не иска да се покаже в облаците на небето, където сам се е записал по адресна регистрация, въпреки усърдното прелитане на всякакви самолети и прочие там. Извод: бог не съществува. Категорично.

Автор: Админ на https://atheism-bg.blogspot.com/


Няма коментари:

Публикуване на коментар